Dak reinigen prijs

Alle informatie over de dak reinigen prijs en kosten

Af en toe je dak laten reinigen, is geen overbodige luxe. Het zorgt niet alleen voor een mooie uitstraling van je woning, maar het houdt ook de dakbedekking in goede staat. Een goede dakbedekking voorkomt lekken en andere problemen. Reden genoeg dus om voor een proper dak te gaan. Je kan daarvoor best terecht bij een professionele dakreiniger. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je hier. Je kan ook meteen gratis meerdere offertes opvragen in jouw regio.

dak reinigen prijs

Scroll snel door naar…

Waarom je dak laten reinigen?

Een proper dak geeft een verzorgde uitstraling aan jouw woning. Je dak laten reinigen, is echter vooral belangrijk om het dak in goede staat te houden. Mossen, algen en vuil kunnen de dakbedekking poreus maken waardoor regenwater naar binnen kan sijpelen. Als het dan vriest, ontstaan er scheurtjes die er op hun beurt voor kunnen zorgen dat er water in de dakconstructie en de woning komt. Dakisolatie kan worden aangetast met energieverlies en vochtproblemen tot gevolg. Omdat te voorkomen, is een schoon dak belangrijk. Het verlengt de levensduur van je dak. Daarnaast kan de dakreiniger je dak tijdens de reiniging controleren op scheurtjes, barsten of andere schade. Deze zouden anders onopgemerkt blijven en kunnen verergeren.

Wanneer dak laten reinigen?

Hoe vaak je je dak moet laten reinigen, hangt af van je dak. Het soort dakbedekking en de hellingsgraad van je dak spelen daarbij een rol. Ook de ligging van je woning is bepalend. Een licht hellend dak in een schaduwrijke omgeving is gevoeliger voor mos dan een dak in een omgeving met veel zon. Ook naast een autoweg, zal je dak sneller vuil worden door het vele roet dan wanneer je huis in een open veld staat. Doorgaans is het aan te raden om een dak dat ouder is dan tien jaar te laten reinigen. Ook als je veel mos en vuil op het dak ziet, is het tijd voor een reiniging. Dat doe je best als het niet regent, niet vriest en niet te warm is. Op die manier kunnen de producten optimaal inwerken op je dak.

Dak schoonmaken – werkwijze en kosten

Wanneer een dak wordt gereinigd, kunnen er verschillende stappen gezet worden. Eerst worden de dakpannen ontmost en schoongemaakt. Nadien zijn de dakgoten aan de beurt. Tot slot kan er nog, indien u dat wenst, een extra laag ter bescherming op het dak worden gelegd.

Dakpannen ontmossen en schoonmaken

Er zijn verschillende manieren om een dak te reinigen: met of zonder reinigingsmiddel. De dakreiniger houdt rekening met de vervuilingsgraad en het type van dakbedekking dat jouw dak heeft. Als er geen reinigingsmiddel nodig is, wordt het dak doorgaans schoongemaakt met een hogedrukreiniger.

Als het vuil hardnekkig is, wordt er ook een vuilfrees gebruikt. Bij oude of sterk vervuilde daken wordt vaak wel een reinigingsmiddel gebruikt. Hierbij wordt het dak eerst afgespoten met een hogedrukreiniger. Daarna vernevelt de dakreiniger het reinigingsmiddel op het dak. Als het middel is ingewerkt, spuit hij het dak af.

Een dak wordt steeds van boven naar beneden schoongemaakt zodat er geen water tussen de sluitingen komt te zitten. De dakreiniger zal zich bij het schoonmaken doorgaans niet beperken tot het dak zelf, maar neemt ook de dakgoten mee.

dak ontmossen prijs

Prijs ontmossen dak – dit kan je verwachten

Een dak laten ontmossen en schoonmaken kost gemiddeld €9,- à €15,- per vierkante meter. Voor een licht vervuild dak kan je soms zelfs nog goedkoper af zijn. Na deze werken bevat je dak geen mos meer en is het ook schoon gemaakt zodat elk ander vuil ook weg is. Zodra het dak is gereinigd, wordt er vaak ook nog een desinfecterend middel op het dak gespoten zodat het langer schoon blijft.

dakgoot reinigen

Dakgoot reinigen

Dakgoten geraken doorheen de tijd verstopt door bladeren, mos en vuil. De afvoer zal dan ook verstoppen waardoor het water niet meer weg kan. Door het gewicht van de verstopping kan de dakgoot de voegen van de buitenmuur lostrekken. Hierdoor kan schade ontstaan. De dakgoten bij tijd en stond reinigen, is dus belangrijk. Verwijder regelmatig losse bladeren uit de hoog en snoei takken die boven de goot hangen. Door je dak te laten ontmossen, voorkom je dat missen zich in de goot gaan voortplanten.

Prijs dakgoten laten reinigen

Gemiddeld moet je rekenen op zo’n €3,- à €5,- per lopende meter om een dakgoot te laten reinigen. Meestal doet de dakreiniger dit ineens mee als hij je dak komt schoonmaken, maar je kan hem daar ook apart voor laten komen.

dak impregneren kosten

Dak impregneren – wat is het?

Als het dak is gereinigd, kan je kiezen om een extra laag te laten aanbrengen. Dat beschermt je dak tegen mosvorming en vervuiling. Het aanbrengen van deze laag heet impregneren of coaten en zorgt ervoor dat je het dak minder snel opnieuw moet laten reinigen. Bij impregneren wordt een transparante vocht- en vuilwerende beschermlaag aangebracht. Als je liever een laag in een bepaalde kleur hebt, kies je voor coating. Dit is een gelijkaardige beschermlaag, maar dan met een kleurtje naar keuze. Het geeft je dak meteen een nieuwe uitstraling.

dak coating prijs

Wat zijn de kosten van het dak impregneren?

Om je dak te laten impregneren, moet je gemiddeld rekenen op prijzen tussen de €15,- en €30,- per vierkante meter. In de prijs zit ook het reinigen inbegrepen, maar niet de btw. Liever een kleurtje? Dan betaal je iets meer. De prijs voor coating varieert tussen de €30,- en €45,- per vierkante meter. Dat is exclusief btw, maar inclusief de reiniging van het dak.

Dak reinigen prijs informatie vrijblijvend ontvangen?

Wat bepaalt de prijs van dakreiniging?

De prijs van een dakreiniging hangt af van meerdere factoren. Zo speelt het type dakbedekking een grote rol, maar ook de bereikbaarheid en de oppervlakte van het dak. Tot slot is de methode van reiniging ook bepalend voor de prijs.

dakreiniging

Verschillende soorten dakbedekking

De reinigingsmethode, en dus de prijs, hangt grotendeels af van het type dakbedekking. Een dak met dakpannen reinigen, is doorgaans eenvoudig. De vakman heeft hiervoor een hogedrukreiniger en eventueel een vuilfrees nodig. Soms is heet water voldoende, maar als het vuil hardnekkig is, moet er extra reinigingsmiddel worden toegevoegd. Dat verhoogt de prijs. Een leien dak reinigen, vraagt een veel voorzichtigere aanpak. Hier mag niet met hoge druk worden gewerkt, maar met waterstralen. Zo kan er geen schade ontstaan. Het kan zijn dat de vakman meer tijd nodig zal hebben wat het aantal werkuren, en dus de arbeidskosten, doet stijgen. Bij een bitumen of rieten dak heb je specifieke methoden nodig. Zorg er dus voor dat de vakman de nodige expertise heeft.

Reinigingsmethode van het dak

Er zijn verschillende methodes om je dak te reinigen. Zo is het soms niet nodig om reinigingsmiddel te gebruiken. Is het vuil echter te hardnekkig, moet dat wel en betaal je daarvoor. Soms moeten extra tools worden gebruikt zoals een vuilfrees. Bepaalde dakbedekkingen vragen een zeer omzichtige manier van reinigen, zoals leien of riet. Dat kan meer arbeidskosten met zich meebrengen. Tot slot betaal je meer als je naast het reinigen ook nog voor ene beschermlaag kiest via impregnatie of coating.

dakpannen reinigen prijs

Hoeveelheid mos op de dakpannen

Als je dak al lang niet meer werd schoongemaakt en er veel mos, algen of ander vuil op je dak zit, is de kans groot dat de dakreiniger meer werk heeft. De prijs zal dan ook hoger uitvallen, simpelweg omdat de vakman meer werkuren nodig heeft. Hij is langer bezig om hardnekkig mos- en algenvorming te verwijderen.

Bereikbaarheid en totale oppervlakte van het dak

Een moeilijk bereikbaar dak, is complexer om te reinigen. De vakman heeft dan meer moeite om er te geraken en de werken te kunnen uitvoeren. Ook het type dak speelt een rol. Zo is het doorgaans goedkoper om een plat dak te laten reinigen dan een schuin dak. Het werk zal op een plat dak veel sneller en vlotter kunnen verlopen. Bij een schuin dak hebben de hellingsgraad en de hoogte van het dak een invloed op de uiteindelijke prijs. Tot slot speelt de oppervlakte vanzelfsprekend ook een rol. Hoe meer vierkante meters er gereinigd moeten worden, hoe hoger de kosten zullen zijn. Al zal de prijs per vierkante meter wel dalen.

Dak reinigen prijs per m2

Een dak reinigen kost gemiddeld €9,- à €15,- per vierkante meter. De arbeidskosten zitten mee in deze richtprijzen, maar de btw niet. Als je het dak ook wil laten impregneren, betaal je meer. Dan kunnen de prijzen oplopen tot €15,- à €30,- per vierkante meter. Coating is nog duurder. Prijzen voor reinigen en coating liggen tussen de €30,- en €45,- per vierkante meter. Dit zijn natuurlijk richtprijzen. Als je een exacte prijs wil hebben voor jouw dak, vraag je best offertes op. Is je woning ouder dan tien jaar? Dan kan je recht hebben op het verlaagde btw-tarief. Je betaalt dan 6% in plaats van 21%. Vraag ernaar bij de vakman.

Bespaar op de prijs door offertes te vergelijken

Vuil of mos op het dak? Dan is het tijd om het dak te laten reinigen om vocht- of andere problemen te vermijden. Alvorens je met een vakman in zee gaat, vraag dan eerst offertes op bij meerdere vaklui. Zo ben je zeker van de juiste prijs. Hier kan je alvast offertes opvragen bij dakreinigers in jouw regio.

dak reinigen prijs per m2

Blije klanten

tevreden dakreiniging klant

Wij hebben een nieuwe woonst gekocht en zochten een betrouwbare firma die voor ons dakreiniging kon uitvoeren. Via deze website in contact gekomen met meerdere dakreinigers.

– Natasha – provincie Antwerpen

blije klant dakreiniging

Na een regenbui stond ons platte dak vol met water. We hadden een vermoeden dat de hemelwaterafvoer verstopt was en wilden deze tezamen met de dakgoten laten reinigen. Hier een goed bedrijf gevonden!

– Benny – regio Aalst