Dakreiniging

Alle informatie over dakreiniging op een pagina

Je dak krijgt heel wat te verduren. Of je nu kiest voor traditionele dakpannen, leien of nog een andere dakbedekking, na verloop van tijd heb je te maken met mosvorming. Als je dak vervuild wordt, krijgt mos vrij spel en dat kan op termijn je dak aantasten. Mos nestelt zijn wortels in de poriën van je dak. Bij vrieskou, bevriezen ook de wortels van het mos waardoor er scheurtjes in de dakbedekking kunnen ontstaan. Zo kan er water binnen sijpelen wat ook je dakisolatie kan aantasten.

Een goed gereinigd dak zonder mos of algen gaat dus langer mee. Daarnaast zorgt het voor een mooie uitstraling. Een dak reinigen, is een risicovolle klus waardoor het aan te raden is om hiervoor een vakman in te schakelen. Bovendien weet de vakman perfect welke dakreiniging het meest geschikt is voor jouw dak.

dakreiniging

Scroll snel door naar…

Een overzicht van dakreinigingstechnieken

Elk type dak vraagt een andere manier van reinigen. Zo kunnen dakpannen onder hoge of lage druk worden gereinigd, maar heb je voor een rieten dak een heel andere methodiek nodig wil je niets beschadigen. Ook de mate van vervuiling speelt een rol. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van reinigingsmiddelen, zijn er specifieke onderhoudsproducten per type dak. Door de juiste behandeling te kiezen voor jouw dak, wordt de kans op beschadiging van een dak vermeden. Een vakman kan je het nodige advies geven.

Dak schoonmaken met hogedrukreiniger

Wanneer je dak wordt gereinigd met een hogedrukreiniger wordt er heet water tegen je dak gespoten, soms aangevuld met een reinigingsproduct. Het is belangrijk om vanuit de juiste hoek te spuiten om te voorkomen dat de dakbedekking loskomt of dat er water onder komt.  Het schoonmaken met een hogedrukreiniger neemt wat tijd in beslag, maar het resultaat is meteen zichtbaar. Je moet er rekening mee houden dat een hogedrukreiniging niet bij elke vorm van dakbedekking kan. Wanneer je bijvoorbeeld een rieten of leien dak hebt, kan een hogedrukreiniger schade toebrengen. Sowieso zullen kwetsbare pannen schade lijden. Ook wanneer je te maken hebt met hardnekkige mosvorming, is dit niet aangewezen. Je kan je dak al laten reinigen met een hogedrukreiniger vanaf €8,- per vierkante meter.

dakreiniging

Dak reinigen met lage druk

Bij bepaalde daken, zoals een leien dakbedekking, is het belangrijk om met lage druk te reinigen. Zo is er minder kans op beschadiging. Net als bij een reiniging onder hoge druk, wordt er heet water gebruikt, al dan niet aangevuld met een bepaald reinigingsproduct. Het is een meer voorzichtige manier van behandelen.

dak reinigen

Dakreiniging met schuim

Het grote voordeel van het dak te laten reinigen met schuim is dat de pannen niet ruw worden. Kwetsbare pannen lijden geen schade. Ook zorgt deze behandeling niet voor rommel en is het milieuvriendelijk. Wel moet je wat meer geduld uitoefenen vooraleer je kan genieten van het effect. Gemiddeld moet je rekenen op zo’n €2,- per vierkante meter.

Dakreiniging met stoom

Een dak reinigen met stoom, gebeurt onder lage druk en warme stoom in plaats van water. De warmte maakt het vuil los. Het is een veilige en milieubewuste techniek met een langdurig resultaat. Doorgaans is er veel minder water en zijn er ook minder chemicaliën nodig. Toch ben je zeker van een proper resultaat. Prijzen voor een stoomreiniging starten gemiddeld rond de €9,- per vierkante meter.

dakreiniging met hogedrukreiniger

Dak reinigen met bleekwater

Je dak laten schoonmaken met bleekmiddel is een goedkope oplossing om je dak er weer als nieuw te laten uitzien. Nadeel is dat een bleekmiddel enkel de algen aan de oppervlakte doodt, maar niet doordringt in de dakpannenkorrels om wortels te verwijderen. Na amper negen maanden kunnen er opnieuw vlekken ontstaan op het dak en is de ‘onderhuidse’ dakschimmel nog erger geworden. Bovendien is het gebruik van bleekmiddelen geen milieuvriendelijke methodiek. Het middel droogt ook dakpannen uit waardoor ze poreus worden. De levensduur van je dak zal dus inkorten. Tot slot tast bleekwater afvoerbuizen aan en verkleurt het je planten.

Rieten dak uitkammen

Een rieten dak vraagt een heel specifieke reinigingsmethodiek. Zo kan je het riet laten uitkammen zodat al het mos eruit komt. Indien nodig, kan er een reinigingsmiddel worden aangebracht waardoor de cellen van het mos afbreken. Als de mosvorming echt te hardnekkig is, kan ervoor gekozen worden om de bovenste laag van het rieten dak weg te scheren en te vernieuwen.

Vergelijk offertes door heel Vlaanderen!

Je kan door heel Vlaanderen dakreiniging offertes aanvragen, onder andere in: Lommel, Beringen, Brasschaat, Merksem, Lokeren, Temse, Tienen, Kessel-Lo, Roeselare en Oostende.

Wil jij jouw dak weer laten stralen? Kies voor dakreiniging!

Analyse van het dak bepaalt het type dakreiniging

Niet elke dakreinigingstechniek kan zomaar bij eender welk dak worden uitgevoerd. Sommige methodes zullen bepaalde types van dakbedekking beschadigen. Je goed informeren, is dus cruciaal wil je beschadiging aan je dak vermijden.

dakpannen reinigen

Dakpannen

Er bestaan heel wat soorten dakpannen waardoor je niet zomaar kan zeggen dat één bepaalde techniek de beste is voor het reinigen van dit type dakbedekking. Naast het soort dakpan, speelt ook de mate van vervuiling een rol bij het bepalen van de juiste techniek. Alleszins zal er in neerwaartse richting worden gespoten zodat er geen water onder de pannen terecht komt.

dakreiniging shingles

Shingles

Wanneer je dakbedekking uit shingles bestaat, is het belangrijk om deze te laten reinigen onder lage druk. Shingles zijn schubvormige plaatjes die ook wel bitumen of singeltjes worden genoemd. Ze zijn tamelijk ruw van oppervlak en meer kwetsbaar dan klassieke dakpannen. Toch kan je ze prima laten reinigen, maar omwille van hun kwetsbaarheid doe je dit best niet onder hoge druk.

Leien dak

Wanneer je dakbedekking uit shingles bestaat, is het belangrijk om deze te laten reinigen onder lage druk. Shingles zijn schubvormige plaatjes die ook wel bitumen of singeltjes worden genoemd. Ze zijn tamelijk ruw van oppervlak en meer kwetsbaar dan klassieke dakpannen. Toch kan je ze prima laten reinigen, maar omwille van hun kwetsbaarheid doe je dit best niet onder hoge druk.

Rieten dak

Een rieten dak vraagt een zeer specifieke aanpak. Werken met een hogedrukreiniger is alleszins uit den boze. Er zijn reinigingsmethodes met een erg lage druk of door het riet uit te kammen, maar soms wordt gekozen om de toplaag weg te scheren en te vernieuwen.

dak ontmossen

Dak ontmossen

Af en toe je dak laten ontmossen, is absoluut geen overbodige luxe. Mos kan je dak aantasten. Niet enkel langs de buitenkant, maar als het te lang blijft zitten, kunnen er lekkages uitstaan waardoor je langs de binnenkant problemen kan krijgen. Je dak op tijd en stond laten ontmossen, zorgt dus voor een langere levensduur van het dak. Ontmossen kan op verschillende manieren, onder hoge of lage druk. Vraag meer advies aan een vakman.

dak vervangen

Dak in slechte staat

Als je dak in een te slechte staat is, is reinigen geen optie meer. Dan moet je nadenken over het vernieuwen van je dak. Dit hoeft zeker niet altijd in te houden dat het ganse dak vernieuwd moet worden. Het kan bijvoorbeeld voldoende zijn om enkel de beschadigde delen te vernieuwen of de slechte pannen te vervangen.

Bekijk op Mijn VerbouwPremie welke premies je kunt ontvangen voor een dakrenovatie.

Dak nabehandelen

Nadat je dak is gereinigd, is het te overwegen waard om een extra beschermlaag aan te brengen om mos niet opnieuw de kans te geven je dak te veroveren. Zo blijft je dak gedurende lange tijd beschermd tegen vuil en vocht. Je kan je dak van een beschermlaag voorzien door het te laten impregneren of te kiezen voor dakcoating. Dat laatste zal je meer kosten, maar je kan je dak wel in een heel nieuw kleurtje steken. Wanneer je dakpannen poreus zijn of scheurtjes vertonen, is het slim om ze te vervangen. Je hoeft daarvoor niet het gehele dak te vernieuwen. Het kan genoeg zijn om enkel de beschadigde pannen te vervangen;

Dak impregneren

Bij impregneren wordt er een transparante beschermlaag op je dak aangebracht die vuil en vocht afstoot. Dakaarde zal dus niet meer blijven plakken en algen of ander groen kunnen zich veel moeilijker hechten aan je dak. Ook zal er geen vocht meer worden opgezogen door je dak. Hierdoor wordt ook het isolatiemateriaal onder je dak beter beschermd. Dankzij het impregneren kan je je dak nadien ook makkelijker schoon houden. Je kan impregneren op waterbasis of met een olie. De meeste types van dakbedekking verdragen impregneermiddelen. Wanneer je geglazuurde dakpannen hebt, is impregneren niet nodig aangezien de glazuurlaag zelf al als beschermlaag fungeert. Prijzen voor het impregneren starten gemiddeld aan €8,- per vierkante meter. Opgelet, vooraleer je een dak kan laten impregneren, moet dit eerst gereinigd worden. Ook daarvoor betaal je zo’n €8,- per vierkante meter.  

Dakcoating

Bij dakcoating wordt er een beschermlaag over je dak gelegd die dampdoorlatend, waterwereld en isolerend is. Je dak zal goed beschermd zijn tegen water en vuil en mossen kunnen zich veel moeilijker hechten. Op die manier wordt je dak aanzienlijk verlengd in levensduur. Ook zullen je pannen nauwelijks nog verkleuren door de zon. Coatings kunnen transparant zijn, maar ze zijn eveneens beschikbaar in allerlei kleuren. Zo kan je meteen een heel nieuwe uitstraling aan je dak geven zonder de hele dakbedekking te moeten vernieuwen. Bij vrijwel elk type van dakbedekking is coating mogelijk. Reken op gemiddeld €25,- à €40,- per vierkante meter als je je dak wil laten coaten.

Bespaar op de prijs door dakreiniging offertes te vergelijken

Tijd om je dak op te frissen? Vraag dan eerst meerdere offertes aan zodat je zeker bent van de juiste prijs. Vraag ook uitgebreid advies over de techniek die best gehanteerd wordt. Hier kan je alvast geheel vrijblijvend offertes opvragen bij vakmannen van jouw regio.

dakreiniger

Blije klanten

tevreden dakreiniging klant

Wij hebben een nieuwe woonst gekocht en zochten een betrouwbare firma die voor ons dakreiniging kon uitvoeren. Via deze website in contact gekomen met meerdere dakreinigers.

– Natasha – provincie Antwerpen

blije klant dakreiniging

Na een regenbui stond ons platte dak vol met water. We hadden een vermoeden dat de hemelwaterafvoer verstopt was en wilden deze tezamen met de dakgoten laten reinigen. Hier een goed bedrijf gevonden!

– Benny